Mange af de fordomme som hænger sammen med begrebet “gamer”, handler om forestillingen, at en lidt halvfed, bebumset, ildelugtende knægt sidder med en pose chips og en cola foran skærmen. Helt alene. Helt mutters alene. Men….…virkeligheden er – og har heldigvis altid været – en anden. Gaming kan være en kæmpe social aktivitet, som rigtig mange af elevindlæggene her på sitet også berører.

Hvordan det? Ideen er vel netop, at man kan sidde derhjemme på værelset – indendøre! Man kommer jo ikke ud på legepladsen og socialiserer sig med sine kammerater. Der er jo ikke noget legen røver og soldater i skoven med hjemmelavede trægeværer.

Jo der er. For man skal overveje hvad alternativet er. Hvilken tid er det egentlig som gaming optager, som den ikke har taget før?

Dengang jeg var barn, var det i virkeligheden stadig skærmtid. Jeg er vokset op i 90’erne og de første par år af 00’erne. Nye tv-kanaler boomede frem og så snart jeg kom hjem fra skole, skulle jeg se en eller anden serie. Sad jeg foran “tosseboksen” hele tiden? Nej da! Jeg var da ude og lege med mine venner! Vi lavede trægeværer i min fars værksted og lege med dem i skoven. Vi byggede huler! Og senere hen tunede vi da også vores scootere og gik til fest.

Så hvor er det egentlig at tiden kommer fra? Det er den anden skærmtid. Hvad er egentlig bedst? Skærmtid foran tv’et eller skærmtid foran computeren – Det tager vi lige fat i på et andet tidspunkt.

Resten af det her indlæg vil jeg bruge på, at fortælle hvordan man så kan være social uden, at være direkte sammen med sine venner. For gaming og muligheden for at være online, har gjort det muligt at være sammen ALTID.

Jeg vil eksemplificere det med et lidt kontroversielt spil – særligt i betragtning af, at vi er på et site der beskæftiger sig med gaming og læring i folkeskolen.

Som nævnt er det et EKSEMPEL – Rigtig mange spil kan bruges som eksempel. GTA giver bare lidt mere BANG-effekt, fordi så mange har en holdning.

Vi skal snakke GTA V – eller Grand Theft Auto 5.

Spillet, som udkom i 2013, har to elementer – en singleplayerdel, hvor man følger skæbnerne bag figurerne Michael, Trevor og Franklin. En kriminel trio, som af forskellige årsager fristes til, at gå efter det helt store kup. På deres vej skal de myrde, stjæle, kidnappe og børsmanipulere for at nå målet. Det lyder jo i sig selv ikke synderligt pædagogisk og spillet har da også den meget amerikanske 18+ rating.

Min erfaring siger mig dog, at der er adskillige elever som alligevel spiller spillet. Se fx Thea fortælle om det i videoen her (Husk lige at abonner):

Hvorfor spiller de spillet? Og aner deres forældre egentlig hvad det er de spiller? Jeg tænker faktisk, at det gør de. Det bringer mig til spillets andet element – Multiplayeren.

I Multiplayer laver du din egen figur, som bevæger sig i samme verden som vores venner fra før. Du har et eller andet sted samme formål – nemlig at tjene penge på alt andet end legitime måder. Måderne er bare så vanvittigt mange. Disciplinerne i spillet spænder vanvittigt vidt; fra klassiske skyd-modstanderen-discipliner, over bilræs til coop-missioner. Udover det kan du faktisk også spille dart, golf eller tennis. Måske du har lyst til, at prøve at udfordre dine venner til, hvem der er bedst til at falde ned i en faldskærm. Det kan også være du er inspireret til at køre en Fredag d. 13. agtig disciplin hvor en jager resten. Mulighederne er så enormt mange i GTA V.

Og det er præcis det, som gør spillet fantastisk. De mange muligheder i en realistisk – men karikeret – verden. Hvis man har lyst til, at slappe af og mest bare snakke i det party man har inviteret til så tager man en rolig mission eller et slag golf. Vil man i stedet have pulsen op, så handler det om at finde en disciplin som fx Deathmatch, hvor man skal dræbe før man bliver dræbt.

Spillet har solgt mere end 70 millioner enheder og findes til både PS3, PS4, Xbox360, XboxOne og PC. Så der er rig mulighed for at prøve det her fantastiske spil.

Sidder du som lærer – så prøv spillet. For ikke nok med, at spillet har mange muligheder, så er det veludført, flot og fængende.

Og inden du nu synes du er for gammel, så se lige den video her, som jeg har lånt fra YouTube-kanalen REACT:

Det er jo slet ikke så slemt, vel?

Husk at kommenter, like via facebook og skriv gerne til GAMING as in LEARNING.

Advertisements